Obwarzanki odpustowe: przepis na domowe obwarzanki

Obwarzanki odpustowe: przepis na domowe obwarzanki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Obwarzanki, trudno wyobrazić sobie bez nich odpusty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Obwarzanki to okrągłe ciasta upieczone z ciasta parzonego. Dawniej mówiło się, że ciastka zostały obwarzone w warze, czyli obgotowane we wrzącej wodzie. Stąd ich nazwa obwarzanki. Obwarzanki stanowią część folkloru polskiego i nieodłączną częścią odpustów i dnia Wszystkich Świętych. 

Składniki

  • 200 g mąki

  • 2 jaja

  • 2 łyżeczki cukru

  • płaska łyżeczka soli

  • białko jaja opcjonalnie

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ze składników wyrobić gładkie ciasto.

  • Urywać po kawałku ciasta wielkości dwóch orzechów włoskich i robić cienkie wałeczki, a z wałeczków długości około 10 cm lepić kółeczka. Należy pamiętać, że ciasto nie ma żadnych dodatków zwiększających objętość, obwarzanki nie urosną i będą takiego rozmiaru jaki zrobimy.

  • Wrzucić obwarzanki na osolony wrzątek, wyłowić zaraz po wypłynięciu na powierzchnię.

  • Sparzone obwarzanki ułożyć na blasze i piec w temperaturze 180C na złoty kolor z obu stron przez około 10-15 minut na stronę w zależności od grubości obrączek.

  • Gotowe obwarzanki nanizać na lniany sznurek.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,0