Obłędne ciasteczka kawowe z inką

Obłędne ciasteczka kawowe z inką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

DO ciasteczek zamiast inki można dodać espresso, ale wtedy nie należy częstować nimi dzieci.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Fantastyczne ciasteczka pachnące kawą smakują wyśmienicie. W wersji tylko dla dorosłych przygotowujemy je z espresso, ale jeśli ciasteczek będą kosztować również dzieci, przygotujmy je z Inką. Nic nie stracą, wręcz zyskają nowy, niepowtarzalny aromat.

Składniki

  • 100 g miękkiego masła

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

  • 50 g mąki pszennej

  • 30 g mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżka kakao

  • 25 ml mocnej kawy inki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło zmiksować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać przesianą mąkę i kakao, dokładnie połączyć składniki.

  • Do masy dolać espresso i wymieszać. Z ciasta formować owalne ciasteczka i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Ciasteczka lekko spłaszczyć, a na środku, wzdłuż zrobić brzegiem łyżki rowek. Piec 15 min w 180 st.C.

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,3