Marcepanki - jak zrobić ciasteczka z marcepanu?

Marcepanki - jak zrobić ciasteczka z marcepanu?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Przygotowanie ciastek z marcepanem zajmie około 25 minut i nie jest skomplikowane.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Zastanawiasz się, co podać gościom do kawy? Mamy dla was ciekawy przepis na marcepanki. Zobacz, jak wykonać pomysłowe ciasteczka i zaskoczyć znajomych.

Składniki

  • Masa biała:

  • 170 g cukru

  • 50 ml wody

  • 250 g zmielonych migdałów bez skórki

  •  

  • Masa kakaowa:

  • 170 g cukru

  • 50 ml wody

  • łyżka kakao

  • 250 g zmielonych migdałów bez skórki

  •  

  • Do dekoracji:

  • biały cukier

  • cukier puder

  • polewa czekoladowa

  • migdały bez skórki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie marcepanków rozpocznij od wykonania masy białej. Cukier i wodę podgrzej na wolnym ogniu.

  • Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodaj migdały. Całość gotuj, aż do momentu, w którym przestanie przywierać do dna naczynia. W tym momencie zdejmij z ognia. Całość wyrób drewnianą łyżką na jednolita masę.

  • W ten sam sposób wykonaj masę kakaową – zanim wsypiesz migdały do wody z cukrem, wymieszaj je z kakao.

  • Z białej masy uformuj kuleczki. Zawiń je w masę kakaową. Każde ciasteczko przekrój na pół i udekoruj lukrem, cukrem pudrem, polewą czekoladową oraz migdałami.

Ocena: 5