Lukrowane ciasteczka owsiane

2021-03-29
Lukrowane ciasteczka owsiane
Autor: Shutterstock Duże ciastka owsiane ze słodkim lukrem
łatwy
45 min
4

Lukrowane ciasteczka owsiane idealnie pasują do ciepłego mleka lub bawarki (mleka z esencją herbacianą).  Te staromodne ciastka będą wam smakowały. Wydzielajcie po jednym ciastku, bo znikną w oka mgnieniu. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki zwykłych płatków owsianych np. górskich
  • 2 szklanki uniwersalnej mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka masła, czyli 400 g
  • 1 szklanka jasnobrązowego cukru trzcinowego
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 2 duże jajka, temperatura pokojowa
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • na lukier:
  • 2 ½ łyżki śmietany, mleka lub wody (mniej lub więcej w zależności od potrzeb dla uzyskania pożądanej konsystencji)
  • 2 szklanki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj 2 blachy do pieczenia wyłożone pergaminem lub matą silikonową.
  • Dodaj płatki owsiane do misy malaksera i w trybie pulsacyjnym zmiksuj je 10 razy. Nie przesadzaj, ponieważ chcesz różnych tekstur, a nie tylko mielonej mąki owsianej.
  • W dużej misce zmieszaj płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Zamieszaj, aby połączyć. Odstaw na bok.
  • W misce malaksera ubij masło na średnim poziomie przez około 30 sekund. Dodaj cukier  i mieszaj na średnim poziomie, aż masa stanie się jasna i puszysta. Jajka dodawaj pojedynczo, tak długo, aż żółtko zniknie w cieście. Dodaj ekstrakt wanilii.
  • Do mieszanki masła i jajek dodaj około ⅓ mieszanki płatków owsianych i mąki, mieszając z małą prędkością, aż do zmiksowania. Kontynuuj dodawanie mieszanki mąki, aż do całkowitego wyczerpania składników.
  • Za pomocą łyżki do lodów o rozmiarze 2 łyżek stołowych podziel ciasto na kulki i umieść na przygotowanym arkuszu papieru do pieczenia w odległości co najmniej 5 cm jedna od drugiej. Ciasta pod wpływem temperatury zamienią się w duże placuszki, dlatego muszą mieć miejsce. Na blasze powinno się zmieścić 6 ciasteczek jednocześnie. Piec przez 10-12 minut lub do momentu, gdy po prostu się zrumienią. Nie przesadzaj.
  • Wyjmij blachę z piekarnika i pozwól ciasteczkom odpocząć przez 5 minut, a następnie wyjmij na ruszt, aby całkowicie ostygły.
  • Aby przygotować lukier, połącz cukier puder  z mlekiem lub śmietaną i / lub wodą. Ubijaj, aż cukier się rozpuści, a lukier będzie gęsty. Umieść lukier w płytkim naczyniu lub pojemniku. Szybko zanurz wierzchy schłodzonych ciastek w polewie i pozwól, aby nadmiar ściekł. Umieść pokryte lukrem ciastka cookie na kratce, aż lukier się całkowicie się zestali.
  • Przechowuj ciasteczka w szczelnym pojemniku lub lodówce.