Jak zrobić sezamki? Podajemy sprawdzony przepis!

Jak zrobić sezamki? Podajemy sprawdzony przepis!

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Sezamki zrobione własnoręcznie? To łatwiejsze, niż myślisz!

Ocena: 4,5

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Chrupiące i słodkie sezamki można zrobić samemu w domu. Przygotowanie nie trwa długo i jest bardzo tanie. Żeby zrobić sezamki, potrzebujemy tylko trochę cukru i nasion sezamu.

Składniki

  • 450 g cukru
  • 200 g nasion sezamu
  • 8 łyżek zimnej wody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Gotujemy na małym ogniu i cały czas mieszamy.

  • Po kilku minutach syrop zacznie brązowieć. Wówczas powoli, nie przerywając mieszania, dodajemy sezam. Jeszcze chwilę całość gotujemy, aż masa nabierze ciemnozłotego koloru.

  • Zdejmujemy garnek z ognia i wylewamy masę na gładką powierzchnię, np. plastikową deskę. Rozsmarowujemy sezamową masę bardzo cienko, najlepiej na grubość 3-4 milimetrów. Odstawiamy do ostygnięcia.

  • Gdy już zawiesina całkowicie wystygnie, łamiemy ją na kawałki. Można próbować pokroić ją nożem na prostokąty, ale nie jest to łatwe zadanie!