Faworki - szybko i bezproblemowo. Przepis na tłusty czwartek [WIDEO]

Faworki - szybko i bezproblemowo

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Faworki  to typowo polski karnawałowy przysmak

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Faworki - szybko i bezproblemowo! Zdążycie je zrobić po powrocie z pracy, a na wieczór w tłusty czwartek będą idealne. Zaproście znajomych na ucztę!

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy 4 żółtka, śmietanę i łyżkę spirytusu. Ciasto musimy teraz zagnieść na jednolitą masę, a także dobrze ,,zbić" ciasto wałkiem.

  • Ciasto cienko rozwałkowujemy (pamiętając o tym, by podsypywać je mąką), kroimy na paski, potem na prostokąty. W każdym kawałku robimy dziurkę w środku i jeden koniec przeplatamy przez nacięcie.

  • Faworki smażymy tak, jak pączki - w temperaturze 180 st. C na szerokiej patelni do momentu, aż będą złote.

Ocena: 4,3