Faworki - szybko i bezproblemowo. Przepis na tłusty czwartek [WIDEO]

Faworki - szybko i bezproblemowo

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Faworki  to typowo polski karnawałowy przysmak

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Faworki - szybko i bezproblemowo! Zdążycie je zrobić po powrocie z pracy, a na wieczór w tłusty czwartek będą idealne. Zaproście znajomych na ucztę!

Polecamy również: Róże karnawałoweFaworki czyli domowy chrustPączki z lukrem i białą czekoladąSernik kajmakowy oraz Karnawałowe muffinki

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 4 żółtka

  • łyżka spirytusu

  • łyżeczka cukru

  • szczypta soli

  • 5 łyżek śmietany

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy 4 żółtka, śmietanę i łyżkę spirytusu.

  • Ciasto musimy teraz zagnieść na jednolitą masę, dobrze także ,,zbić" ciasto wałkiem.

  • Ciasto cienko rozwałkowujemy (pamiętając o tym, by podsypywać je mąką).

  • Ciasto kroimy na paski, potem na prostokąty. W każdym kawałku robimy dziurkę w środku i jeden koniec przeplatamy przez nacięcie.

  • Faworki smażymy tak, jak pączki - w temperaturze 180 st. C na szerokiej patelni do momentu, aż będą złote.

Ocena: 0