Domowe ciasteczka czekoladowe z dżemem

Domowe ciasteczka czekoladowe z dżemem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasteczka czekoladowe z dżemem to świetny dodatek do popołudniowej kawy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Samodzielne przygotowywanie ciasteczek może sprawić wiele radości. Warto poświęcić nieco czasu i wspólnie z dziećmi upiec domowe ciasteczka czekoladowe z dżemem. Są łatwe do zrobienia i pyszne. Znakomicie spełnią rolę rodzinnego podwieczorku.

Składniki

  • 3 szklanki mąki

  • 0,5 szklanki cukru

  • 2 jajka

  • 4 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kakao

  • dżem

  • 0,5 szklanki mleka

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść jednolite, elastyczne ciasto.

  • Rozwałkować placek o grubości ok 2 cm i wyciąć niewielkie ciasteczka.

  • W każdym ciasteczku zrobić dołek i włożyć tam odrobinę ulubionego dżemu.

  • Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej ciastka.

  • Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna ŚmiałekAdrianna Ewa Stawska i Anna Szubińska

Ocena: 0