Ciasteczka z płatków owsianych z polewą czekoladową [przepis]

2021-03-29
przepis-na-ciasteczka-z-platkow-owsianych-z-polewa-czekoladowa.jpg
Autor: pixabay.com Ciasteczka owsiane z polewą czekoladową to słodkości, które zawierają dużo błonnika
średni
35 min
4

Ciasteczka owsiane z reguły kojarzą się z dietetyczną przekąską. Jednak kiedy dodamy do nich polewę czekoladową, to zyskamy pełnowartościowe ciasteczka. Zobacz, jak krok po kroku przygotować ciasteczka owsiane z polewą czekoladową.

SKŁADNIKI

    50 dag płatków owsianych 20 dag margaryny 20 dag cukru pudru łyżka mąki 3 jajka olejek migdałowy polewa czekoladowa: 15 dag margaryny 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mleka lub wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki owsiane rozsyp na suchej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Upraż je na lekko złoty kolor. Następnie wyjmij z piekarnika i ostudź.
  • Żółtka utrzyj z margaryną i cukrem na puszystą masę. Mieszając, dodawaj powoli i stopniowo do masy płatki owsiane, mąkę oraz olejek migdałowy. Ubij pianę z białek i również dolej ją do masy.
  • Na wysmarowaną tłuszczem blachę kładź łyżeczką małe porcje ciasta - spróbuj nadać im owalny kształt. Piecz ciasteczka owsiane przez około 20 minut w temperaturze 180 st. C.
  • Przygotowanie polewy czekoladowej rozpocznij od rozpuszczenia kakao w mleku lub wodzie. Dodaj do niego cukier puder.
  • Całość wlej do rozpuszczonej i chłodnej margaryny. Mieszaj i poczekaj, aż całość zacznie wrzeć.
  • Jeszcze ciepłe ciasteczka owsiane oblej przygotowaną polewą.