Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady: najlepszy pokarm dla mózgu

Ciasteczka z masłem orzechowym i kawałkami czekolady: najlepszy pokarm dla mózgu

Autor Zdjęcia: materiały prasowe Buchmann

Książka Delii McCabe „Nakarm mózg” to skarbnica wiedzy oraz mnóstwo wskazówek, jak odżywiać mózg

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 24 OSÓB

„To naprawdę łatwy przepis, w którym wspaniale łączy się smak masła orzechowego i czekolady. Jeśli masz wszystkie składniki w spiżarni, możesz przygotować ten smakołyk w okamgnieniu” - przekonuje Delia McCabe w swej książce „Nakarm mózg”. Jeśli jednak nie tolerujecie orzeszków ziemnych z których jest masło orzechowe, to autorka proponuje użycie czekoladowego kremu z orzechów laskowych, a zamiast fistaszków uprażone orzechy laskowe.

Składniki

  • 1¾ szklanki mąki bezglutenowej

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • ¼ szklanki mąki ryżowej

  • ½ szklanki oleju kokosowego

  • ½ szklanki masła orzechowego z kawałkami orzechów

  • ¼ szklanki orzechów ziemnych, grubo posiekanych

  • ¹⁄³ szklanki syropu klonowego lub ryżowego

  • ¼ łyżeczki soli

  • ¼ łyżeczki esencji waniliowej

  • ¹⁄³ szklanki bezmlecznych groszków z gorzkiej czekolady (70% zawartości kakao)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 150°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.

  • Połącz wszystkie składniki w robocie kuchennym i rozdrabniaj 1 minutę, używając trybu pulsacyjnego. Składniki mają się połączyć w lepką kulę.

  • Przełóż masę na papier do pieczenia i za jego pomocą uformuj wałek z ciasta. Wałek pokrój na plastry o grubości 2 cm i przekładaj je na przygotowaną blachę.

  • Piecz 8–10 minut. Wyjmij z piekarnika, a gdy ostygną, przełóż je do szczelnego pojemnika szklanego i wstaw do lodówki.

tip dnia

Jeśli nie masz czasu upiec ciasteczek lub chcesz to zrobić następnego dnia, przełóż zawinięty w papier do pieczenia wałek z ciasta do dużej torby strunowej, zamknij ją i włóż do lodówki, tak by ciasto leżało płasko. Wyjmij z lodówki następnego dnia i odstaw na 10 minut, żeby odtajało.  Następnie pokrój i piecz zgodnie z instrukcją powyżej.

Ocena: 3,8