Ciasteczka z dziurką z przepisu Ewy Wachowicz. Idealne na święta!

2021-03-29
Ciasteczka z dziurką Ewy Wachowicz
Autor: thinkstockphotos.com Ciastka z dziurką - kruche, słodkie, o maślano-waniliowym smaku.
łatwy
140 min
4

Proste, a jakie pyszne! Kruche ciastka maślane z cukrem według przepisu Ewy Wachowicz przypominają dobrze znane ciastka z dziurką kupowane w cukierni. Teraz możesz zrobić je w domu i nadać im ulubiony smak. Sprawdź, jak zrobić kruche ciasteczka z cukrem prosto i smacznie. Przepis z programu "Ewa gotuje". 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1 laska wanilii

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przesiej mąkę i posiekaj ją z zimnym masłem. Kiedy ciasto zrobi się kruche, uformuj z niego górkę z dołeczkiem i i wlej do niego śmietanę, żółtka i dodaj miąższ z laski wanilii.
  • Zagnieć ciasto, a kiedy składniki się połączą, rozwałkuj na kształt prostokąta. Następnie złóż w kopertę i znowu rozwałkuj, a potem jeszcze raz.
  • Tak przygotowane ciasto włóż do woreczka i wstaw na około 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto jeszcze raz rozwałkuj i złóż najpierw na trzy, następnie na pół. Jeszcze raz włóż do lodówki. Czynności powtórzyć należy 3-4 razy.
  • Gotowe, chłodzone ciasto rozwałkuj bardzo cienko i wykrój krążki wielkości literatki.
  • W połowie ciasteczek zrób niewielką dziurkę. Ciasteczka z dziurką posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp grubym cukrem kryształem.
  • Wszystkie ciastka ułóż na blasze i piecz na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Upieczone ciastka można przełożyć masą czekoladową.