Ciasteczka księżycowe: przepis na chiński przysmak z okazji Święta Środka Jesieni

Ciasteczka księżycowe: przepis na chiński przysmak z okazji Święta Środka Jesieni

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chińskie ciasteczka z nadzieniem ze słodkiej fasoli

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Ciasteczka księżycowe to tradycyjny chiński przysmak z okazji Święta Środka Jesieni. Święto zgodnie z tradycją zawsze obchodzone jest piętnastego dnia ósmego miesiąca chińskiego kalendarza lunarnego, czyli zazwyczaj wypada w drugiej połowie naszego września. Trzydniowe obchody święta związane są z dawnym kalendarzem agrarnym i kultem bogini Chang’e. Oczywiście żadne rodzinne święto nie może obyć się bez słodkości, w tym wypadku specjalnie wypiekanych ciasteczek 月餅 yuebing.

Składniki

  • Na ciasto:

  • 150 g gęstego syropu cukrowego typu golden syrup

  • 45 g oleju roślinnego

  • 1,5 łyżeczki wody wymieszanej z 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej i lekko podgrzanej

  • 200 g mąki

  • Na nadzienie fasolowe:

  • 1,5 szklanki gotowanej fasoli adzuki

  • 0,3 szklanki cukru

  • 2 łyżki oleju kokosowego

  • oraz specjalna forma do ciasteczek księżycowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Syrop cukrowy wymieszać z olejem i wodą na jednolitą masę.

  • Dodać mąkę i mieszać do uzyskania gęstego ciasta, które wyrabiać kolejno ręcznie przez kilka minut.

  • Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

  • Fasola powinna być rozgotowana. Zblendować fasolę z cukrem. Dodać olej kokosowy i podgrzewać na średnim ogniu przez 5-7 minut. Fasola musi zgęstnieć. Ostudzić.

  • Ciasto wyjąć z lodówki i zarobić. Podzielić na jednakowe kawałki. Z każdej uformować kulkę, a z niej placuszek.

  • Na każdym placuszku ułożyć po sporej kulce nadzienia, owinąć ciastem, skleić i włożyć do foremki.

  • Odcisnąć wzór i ułożyć ciasteczko na blasze.

  • Blachę z gotowymi ciasteczkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piec przez 20 minut.

Ocena: 4