Błyskawiczne pączki angielskie – szybki i prosty przepis [WIDEO + GALERIA]

Błyskawiczne pączki angielskie – szybki i prosty przepis [WIDEO + GALERIA]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Angielskie pączki przygotowuje się błyskawicznie, bo  z ciasta z proszkiem do pieczenia, a nie drożdżowego.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Błyskawiczne pączki angielskie to propozycja dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie smakołyków. Jak je zrobić? Odpowiedź w naszym przepisie.

Polecamy także: Pączki z lukrem i skórką pomarańczową   Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą   Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Składniki

  • 1 i 3/4 szklanki mąki

  • 250 g serka homogenizowanego

  • 2 żółtka

  • 2 łyżki śmietany

  • 1 i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • torebka cukru waniliowego

  • łyżeczka skórki startej z cytryny

  • 1 i 1/2 szklanki oleju do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Twarożek włóż do miski, dodaj żółtka, cukier waniliowy, skórkę cytrynową, śmietanę i wymieszaj.

  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sito.

  • 1 i1/2 szklanki mąki z proszkiem dodaj do masy twarożkowej, wymieszaj, wyłóż na stolnicę. Podsypując pozostałą mąką, zagnieć ciasto.

  • Ciasto podziel na porcje, z każdej uformuj wałek o średnicy 3-4 cm, pokrój je na talarki grubości 3 cm, utocz z nich pączki wielkości orzecha włoskiego.

  • W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wkładaj pączki porcjami na rozgrzany tłuszcz (niezbyt gęsto, bo ciastka będą rosły w trakcie smażenia). Smaż ok. 4 minut, odwróć i dosmaż z drugiej strony.

  • Pączki wyłóż na papierowy kuchenny ręcznik, by obciekły z tłuszczu. Przełóż na talerz i posyp cukrem pudrem. Najlepsze są na ciepło.

>>> Pączki włoskie z nadzieniem migdałowym [SPRAWDZONY PRZEPIS – KLIKNIJ!]

ZOBACZ TAKŻE GALERIĘ ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI!

Ocena: 5