Biscotti z kandyzowaną skórką cytrynową: przepis na pyszne włoskie ciasteczka

2021-03-29
Biscotti z kandyzowaną skórką cytrynową: przepis na pyszne włoskie ciasteczka
Autor: Shutterstock Biscotti to ciasteczka, które doskonale smakują moczone w kawie, herbacie lub grzanym winie
średni
45 min
4

Biscotti to ciasteczka wywodzące się z kuchni włoskiej. Przypominają sucharki. Doskonale smakują z kawą czy herbatą albo słodkim winem. Doskonale pasują do menu na święta Bożego Narodzenia

SKŁADNIKI

  • ½ szklanki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • ½ szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 białka
  • 4 łyżeczki miękkiego masła
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • ¼ szklanki płatków migdałowych
  • szczypta soli
  • tłuszcz do pieczenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki migdałowe upraż na suchej patelni.
  • W jednym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  • W drugim naczyniu ubij białka (ale nie na sztywno), wymieszaj je z oliwą, masłem i kandyzowaną skórką cytrynową.
  • Dodaj wymieszane suche składniki oraz uprażone płatki migdałowe. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Stolnicę posyp mąka, wyłóż ciasto, wyrób i uformuj 2 wałeczki (każdy powinien mieć 25-30 cm długości).
  • Przełóż na posmarowaną tłuszczem formę. Piecz wałeczki 15-20 minut w temperaturze ok. 180ºC, wyjmij i odstaw do wystudzenia.
  • Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 160 stopni. Wystudzone wałeczki podziel na ukośne kromki o grubości ok. 1,5 cm.
  • Ułóż na blasze i piecz ok. 10 minut, aż stwardnieją. Po wystudzeniu przełóż do szczelnie zamykanego pojemnika.