Baletki z makiem - przepis na pyszne ciasteczka z dzieciństwa

Baletki z makiem - przepis na pyszne ciasteczka z dzieciństwa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Baletki to pyszne ciasteczka z makiem i marmoladą.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasteczka baletki - wszyscy pamiętamy ich smak z dzieciństwa. Nazywane też maczkami lub bitkami zawsze przygotowane tak samo - miękkie i jednocześnie kruche ciasteczka połączone warstwą marmolady i obficie obsypane makiem. Podajemy dziś sprawdzony przepis na baletki.

Zobacz też: Ciastka z dziurką: przepis Ewy Wachowicz, Amoniaczki - kruche ciasteczka z dzieciństwa w PRL, Wuzetka: słodki symbol Warszawy

Składniki

  • 2 jajka

  • po 25 g mąki pszennej i krupczatki

  • 40 g cukru

  • sól

  • mak

  • marmolada do przełożenia

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Białka jajek ubijamy na nie bardzo sztywną pianę, następnie cały czas ubijając dodajemy porcjami cukier (jak na bezę).

  • Następnie nie przerywając miksowania dodajemy żółtka, również pojedynczo.

  • Mąkę przesiewamy do masy i delikatnie mieszamy składniki łyżką lub szpatułką (nie mikserem.

  • Płaską blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy na nią niewielkie (2 cm średnicy) ciasteczka, zachowując przynajmniej 1-centymetrowe odstępy.

  • Ciasteczka posypujemy makiem i wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.

  • Pieczemy ok 7 minut, a następnie wyjmujemy z pieca i pozostawiamy na blaszce do ostygnięcia.

  • Zimne ciasteczka łączymy ze sobą za pomocą marmolady.

Ocena: 0