Zielona tarta z musem jeżynowym

Zielona tarta z musem jeżynowym

Autor Zdjęcia: Orchidea Creative Group

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Jeśli marzy Ci się deser jak z instagramowych profili – mamy coś dla Ciebie! Zielona tarta wprawi w zachwyt Twoich bliskich nie tylko delikatnym i niecodziennym smakiem. Przygotowując smakołyk na bazie zielonego, szpinakowego ciasta i orzeźwiającego musu z jeżyn masz pewność, że nikt nie przejdzie obojętnie obok efektownego, pełnego kolorów słodkiego wypieku.

Składniki

  • Ciasto:

  • 120 g szpinaku młodego np. marki Eisberg

  • 3 jajka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)

  • 100 g cukru

  • 220 g mąki tortowej

  • 60 ml oleju

  • sok z połówki cytryny

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 60 g masła

  •  

  • Mus:

  • opakowanie serka mascarpone 250 g

  • 200 ml śmietanki 36%

  • sok z połówki cytryny

  • 3 garście jeżyn (po zblendowaniu powinno wyjść ok. pół szklanki musu)

  • 4 łyżki cukru pudru

  • dekoracja: np. jeżyny, maliny, lawenda

Przygotowanie krok po kroku:

  • Szpinak zblendować z sokiem z połówki cytryny, dzięki czemu uzyskamy intensywny, zielony kolor. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodać roztopione, chłodne masło oraz olej. Do masy dodać szpinak i mąkę (wcześniej przesianą z proszkiem do pieczenia). Mieszać aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta.

  • Formę do tarty posmarować masłem. Płynne ciasto przelać na formę i wstawić na około 25 minut do piekarnika z funkcją termoobiegu, rozgrzanego do temperatury 160°C. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Następnie wyjąć je z formy i odwrócić do góry dnem (wówczas wgłębienie w cieście będzie wyraźne). W przypadku używania zwykłej formy - wyjąć ciasto bez obracania.

  • Jeżyny zblendować. Następnie powstałe purée dokładnie przetrzeć przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Mus wymieszać z cukrem pudrem. Serek mascarpone ubić ze śmietanką (składniki powinny być dobrze schłodzone, min. 12 godzin). Gdy krem jest już gęsty dodać purée jeżynowe i sok z połówki cytryny. Wszystko jeszcze przez chwilę ubijać do uzyskania jednolitego koloru. Krem powinien być puszysty, sztywny – należy dobrze uchwycić moment, aby krem nie zamienił się w masło.

  • Krem nałożyć na ciasto i włożyć do schłodzenia do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem udekorować jeżynami, malinami oraz lawendą.

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,4