Wykwintna tarta ze śliwkami: pyszne ciasto ze śliwkami, cynamonem i migdałami

Wykwintna tarta ze śliwkami: pyszne ciasto ze śliwkami, cynamonem i migdałami

Autor Zdjęcia: photos.com

Tarta ze śliwkami to pomysł na jesienny deser

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Gdy trwa sezon na śliwki węgierki, wykorzystajmy te smaczne owoce w naszym menu. Tarta ze śliwkami będzie idealną propozycją na jesienne wieczory.

Składniki

  • 10 dag masła

  • 10 dag mąki pszennej

  • 10 dag sera białego

  • 3-4 łyżki cukru

  • 80 dag śliwek (najlepiej słodkich)

  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • cynamon

  • ok. 10 dag zmielonych migdałów

  • cukier puder

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do mąki wymieszanej z cukrem dodać pokrojone na kawałki masło i twaróg (najlepiej z lodówki), a następnie posiekać nożem (można też rozkruszyć rękami).

  • Ze składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na około godzinę.

  • Śliwki umyć osuszyć i przekroić na połówki, usunąć pestki.

  • Posypać cynamonem i obtoczyć w mące ziemniaczanej.

  • Ciastem wylepić formę o średnicy 28 cm, również boki ok. 3 cm.

  • Ciasto nakłuć widelcem i posypać połową migdałów, wyłożyć śliwki i posypać pozostałymi migdałami.

  • Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

tip dnia

Śliwki węgierki to bogate źródło magnezu. Są wyśmienite zarówno świeże, jak i suszone czy pieczone. W naszej spiżarni nie powinno też zabraknąć przetworów ze śliwek, które zimowymi wieczorami będą smacznym dodatkiem do deserów. Suszone śliwki węgierki, moczone kilka godzin w wodzie lub mleku regulują trawienie.

Ocena: 0