Wykwintna tarta ze śliwkami: pyszne ciasto ze śliwkami, cynamonem i migdałami

2022-08-31
Wykwintna tarta ze śliwkami: pyszne ciasto ze śliwkami, cynamonem i migdałami
Autor: Shutterstock Tarta ze śliwkami to pomysł na jesienny deser
średni
45 min
4

Dieta wegetariańska

Gdy trwa sezon na śliwki węgierki, wykorzystajmy te smaczne owoce w naszym menu. Tarta ze śliwkami będzie idealną propozycją na jesienne wieczory.

Śliwki węgierki to bogate źródło magnezu. Są wyśmienite zarówno świeże, jak i suszone czy pieczone. W naszej spiżarni nie powinno też zabraknąć przetworów ze śliwek, które zimowymi wieczorami będą smacznym dodatkiem do deserów. Suszone śliwki węgierki, moczone kilka godzin w wodzie lub mleku regulują trawienie.

SKŁADNIKI

  • 10 dag masła
  • 10 dag mąki pszennej
  • 10 dag sera białego
  • 3-4 łyżki cukru
  • 80 dag śliwek (najlepiej słodkich)
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cynamon
  • ok. 10 dag zmielonych migdałów
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do mąki wymieszanej z cukrem dodać pokrojone na kawałki masło i twaróg (najlepiej z lodówki), a następnie posiekać nożem (można też rozkruszyć rękami).
  • Ze składników zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na około godzinę.
  • Śliwki umyć osuszyć i przekroić na połówki, usunąć pestki.
  • Posypać cynamonem i obtoczyć w mące ziemniaczanej.
  • Ciastem wylepić formę o średnicy 28 cm, również boki ok. 3 cm.
  • Ciasto nakłuć widelcem i posypać połową migdałów, wyłożyć śliwki i posypać pozostałymi migdałami.
  • Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 200°C około 30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dlaczego warto jeść śliwki?