Ucierane ciasto z jagodami: przepis

Ucierane ciasto z jagodami: przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Smak jagód zamknięty w cieście.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Lato nie może się obyć bez ciasta z jagodami, dlatego też podajemy przepis na pyszne ucierane ciasto z tymi znakomitymi leśnymi owocami. Sprawdź, jak je przygotować.

Składniki

  • 400 gram mąki

  • 6 jajek

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • opakowanie cukru waniliowego

  • 70-80 dag jagód

  • 1 masło roślinne (ok. 150 gram)

  • półtorej szklanki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miski wykładamy masło roślinne i cukier (także waniliowy), przez chwilę rozcieramy lub mieszamy aż będzie gładkie.

  • Dodajemy jajka, również mieszamy.

  • Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia i ucieramy na gładką masę.

  • Smarujemy tłuszczem blachę, kładziemy na niej surowe ciasto i posypujemy je jagodami.

  • Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.