Tarta z masą twarożkowo-malinową i morelami

Tarta z masą twarożkowo-malinową i morelami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tarta twarogowa z malinami i morelami smakuje obłędnie.

Ocena: 0,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 0 MINUT

Porcja dla: 0 OSÓB

Tarta malinowo-morelowa to kwintesencja letnich smaków i aromatów. To połączenie pysznego, kruchego ciasta z malinowo-twarożkową masą i kawałkami świeżych moreli przyprawia o zawrót głowy.

Składniki

  • Ciasto:

  • 175 g mąki pszennej

  • 125 g zimnego masla

  • 60 g cukru

  • 1 jajko

  •  

  • Masa:

  • 200 g twarogu sernikowego

  • 100 g cukru

  • 1 małe opakowanie śmietany 30%

  • 1 opakowanie galaretki malinowej

  • 300 g malin

  • 0,5 kg moreli

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki ciasta połączyć. Zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki.

  • Ciasto wyłóż do formy do tarty, przykryj papierem do pieczenia i obciąż 2 garściami grochu.

  • Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie zdejmij groch i papier i piecz jeszcze 20 min.

  • Wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia.

  • Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku. Maliny rozdrobnij blenderem i przetrzyj przez sitko.

  • Śmietanę ubij na sztywno. Twaróg utrzyj z cukrem i musem malinowym.

  • Do masy dodaj tężejąca galaretkę, zmiksuj i połącz z ubitą śmietaną. Masę wyłóż na wystudzony spód.

  • Morele umyj, przepołów i wyjmij pestki. Ułóż na cieście, lekko je wciskając. Wierzch udekoruj malinami.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

 

Ocena: 0