Tarta z gruszkami - jak zrobić tartę z gruszkami?

Tarta z gruszkami - jak zrobić tartę z gruszkami?

Autor Zdjęcia: photos.com

Tarta z gruszkami to pyszny, łatwy w przygotowaniu deser.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Soczyste gruszki to przepyszny owoc. Można go podawać w najróżniejszych daniach, łączyć z innymi owocami, warzywami, a nawet mięsem. Sprawdź, jak upiec przepyszną tartę z gruszkami - idealne ciasto na lekki, owocowy deser.

Składniki

  • 250 g mąki

  • 125 g masła

  • 1 żółtko

  • 1 łyżka cukru pudru

  • 50-60 g wody

  • mała szczypta soli

  • 2-3 gruszki

  • 2 jajka

  • 100 g cukru pudru

  • 2 łyżki mąki

  • 180 g jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na stolnicy siekamy, łącząc ze sobą mąkę, cukier i masło.

  • Dodajemy żółtko i wodę - całość dokładnie zagniatamy.

  • Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.

  • Po upływie czasu, wyjmujemy je na blat (koniecznie oprószony mąką) i wałkujemy na cienko.

  • Przenosimy je na okrągłą formę (27-29 cm) za pomocą wałka. Ciasto koniecznie nakłuwamy widelcem, aby podczas pieczenia nie wybrzuszyło się i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200°C) na 20 minut.

  • Umyte i obrane gruszki kroimy na plasterki, które układamy na upieczonym spodzie.

  • Miksujemy ze sobą jajka, cukier puder, jogurt naturalny i cukier waniliowy. Krem wylewamy na ułożone gruszki.

  • Całość pieczemy jeszcze przez pół godziny w temperaturze 180°C.

  • Upieczoną tartę możemy jeszcze ozdobić roztopioną gorzką czekoladą.

Ocena: 2,4