Tarta z czerwonymi i czarnymi porzeczkami: dobry przepis

Tarta z czerwonymi i czarnymi porzeczkami: dobry przepis

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Tarta z czerwonymi i czarnymi porzeczkami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Tarta z porzeczkami, czyli kruche ciasto i nadzienie z soczystych, aromatycznych owoców – czy może być lepsze połączenie? Warto jednak pamiętać, że aby tarta się udała, trzeba przed włożeniem nadzienia porzeczkowego zapiec spód ciasta. Podajemy sprawdzony przepis na tartę z porzeczkami.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę mieszamy z cukrem i solą, dodajemy do tego pokrojone w kostkę, dobrze schłodzone masło, żółtko, jajko i mieszamy drewnianą łyżką lub za pomocą miksera.

  • Następnie szybko wyrabiamy rękami (ciasto nie powinno stać się ciepłe, bo będzie maziste, dlatego nie wyrabiamy długo, tylko do momentu, aż składniki się połączą).

  • Z ciasta formujemy kule, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 1/2 godziny. 

  • Myjemy porzeczki, pozbawiamy je szypułek i osączamy.  Czekamy, aż puszczą sok, ponownie osączamy, a  następnie posypujemy przesianą przez sito mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. 

  • Wyjmujemy ciasto z lodówki i wylepiamy nim formę na tartę, a następnie wkładamy na około 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC.

  • Na podpieczone ciasto wykładamy porzeczki.

  • Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.

  • Tarta najlepsza jest lekko ciepła, np. z lodami lub bitą śmietaną.

Ocena: 4,5