Tarta migdałowa z truskawkami i karmelem

2021-03-29
Tarta migdałowa z truskawkami i karmelem
Autor: thinkstockphotos.com Zmiast jednej tarty możemy w ten sam sposób przygotować kilka małych tartaletek
trudny
45 min
4

Szukasz ciekawego przepisu na ciasto z truskawkami? Proponujemy połączenie smaku dojrzałych truskawek z płatkami migdałowymi i własnoręcznie przygotowanym karmelem.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 1 szklanka zmielonych płatków migdałowych
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 120 g zimnego masła
  • woda
  • Nadzienie:
  • 800 g truskawek
  • 100 ml śmietanki do ubijania 36%
  • pół szklanki cukru szklanki cukru
  • Kruszonka:
  • pół szklanki cukru
  • 100 g całych płatków migdałowych
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
  • 150 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowanie ciasta kruchego: wszystkie składniki wrzucamy do miski ciasta i ucieramy je mikserem. Kiedy składniki się połączą, dodajemy kilka łyżek wody, dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na pół godziny.
  • Truskawki myjemy, odrywamy szypułki. Do garnuszka wlewamy śmietankę i wsypujemy cukier. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy całe truskawki i podgrzewamy na małym ogniu, delikatnie obracamy owoce, żeby całe obtoczone były w śmietanie. Po kilku minutach zdejmujemy rondel z ognia.
  • Formę smarujemy masłem, dno i brzegi wylepiamy ciastem. Wstawiamy jeszcze na chwilę do lodówki.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni i pieczemy ciasto przez 20 minut
  • Przygotowujemy kruszonkę: cukier wsypujemy do rondla, dodajemy 1/4 szklanki wody i mieszamy do zagotowania. Kiedy zbrązowieje dosypujemy płatki migdałowe cały czas mieszając.
  • Na przygotowany wcześniej papier do pieczenia wylewamy masę, rozpłaszczamy i pozostawiamy do zastygnięcia. Zbyt długo karmelizowany cukier będzie gorzki, dlatego trzeba zdejmować do z ognia, gdy tylko uzyska kolor bursztynu.
  • Przy pomocy blendera miksujemy mąkę z połową ilości płatków owsianych, masło oraz wystudzony i zastygnięty karmel (najlepiej połamać go na małe kawałki). Powstałe ciasto powinno mieć konsystencję kruszonki. Na końcu dodajemy drugą połowę płatków owsianych i tylko mieszamy je łyżką z resztą ciasta.
  • Do formy z trochę podpieczonym spodem ciasta wykładamy truskawki. Nie dodajemy śmietanki w której się kąpały, gdyż może sprawić, że ciasto będzie zbyt miękkie. Owoce posypujemy kruszonką. 
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175ºC jeszcze przez 30 min.