Szybkie ciasto z dżemem truskawkowym: przepis na łatwy deser

2021-03-29
Szybkie ciasto z dżemem truskawkowym: przepis na łatwy deser
Autor: Shutterstock Ciasto można zrobić z dżemem porzeczkowym i świeżymi porzeczkami lub powidłami i świeżymi śliwkami
łatwy
30 min
4

Szybkie ciasto z dżemem truskawkowym i kruszonką to dobry pomysł na początek sezonu, aby wykorzystać dżem z ubiegłego roku i niewielką ilość świeżych owoców. Kruche ciasto, dżem owocowy i świeże owoce oraz pyszna migdałowo-owsiana kruszonka to prawdziwy strzał w dziesiątkę. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 170 g płatków owsianych górskich
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g brązowego cukru trzcinowego
  • 50 g płatków migdałowych
  • 1 szczypta soli
  • 200 g zimnego masła
  • 1 słoik dżemu truskawkowego
  • 100 g świeżych owoców truskawki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce wymieszać płatki, mąkę, cukier, migdały, proszek do pieczenia i posiekane masło. Najlepiej mieszać palcami, aż do uzyskania grubych okruchów. 
  • Więcej niż połowę okruchów włożyć do foremki wysmarowanej masłem. 
  • Na wierzch wyłożyć dżem. Na dżemie ułożyć świeże owoce pokrojone na kawałki.
  • Posypać z wierzchu pozostałą kruszonką.
  • Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez około 50 minut, aż wierzch się ładnie zrumieni. 
  • Podawać z lodami lub śmietaną.