Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Strudel jabłkowy z ciasta francuskiego

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Apfelstrudel to klasyczny wiedeński deser zwykle serwowany z sosem waniliowym i kulką lodów

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 50 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto jabłkowe - najczęściej szarlotka - to jedno z najbardziej lubianych wypieków. My proponujemy nieco inną jego postać - strudel jabłkowy z ciasta francuskiego. Ten przysmak zainspirowany jest kultowym wiedeńskim deserem apfelstrudel.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kg jabłek obranych i pokrojonych w cząstki
  • 10 dag suszu śliwkowego i morelowego, pokrojonego w kostkę
  • 3 łyżki miodu
  • 5 dag orzechów włoskich
  • opakowanie bakalii
  • szczypta cynamonu
  • 3 goździki
  • masło

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka przesmażamy na maśle.

  • Dodajemy śliwki, morele, miód, orzechy włoskie, bakalie, szczyptę cynamonu, goździki. Odstawiamy do wystudzenia.

  • Ciasto francuskie rozwałkowujemy i smarujemy roztopionym masłem.

  • Na jednym końcu układamy farsz (ale nie po same brzegi, żeby uniknąć wyciekania). Zwijamy w rulon.

  • Pieczemy w temp. 160oC przez 30-40 min.