Sernik ze śliwkami pod kruszonką - poezja smaku

Sernik ze śliwkami pod kruszonką - poezja smaku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Sernik ze śliwkami i kruszonką to prawdziwy hit jesieni.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

To ciasto to może być prawdziwy hit jesiennego sezonu. Pyszna, delikatna masa serowa, soczyste śliwki i słodka, chrupiąca kruszonka. Podajemy przepis na fantastyczny sernik ze śliwkami i kruszonką.

Składniki

  • Spód:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 2 łyżki kakao

  • szczypta proszku do pieczenia

  • 2 czubate łyżki miękkiej margaryny lub masła

  • 3 łyżki cukru

  •  

  • Masa:

  • 4 kostki twarogu

  • 2 jajka

  • 1 budyń waniliowy

  • 1 szklanka cukru

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • oraz

  • 700 g śliwek

  •  

  • Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej

  • 1/3 szklanki cukru

  • 2 łyżki masła

  •  

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiać, zmieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojony na małe kawałki tłuszcz i szybko zagnieść ciasto.

  • Ciasto włóż do zamrażalki na 30 min, a następnie wylep nim dno formy do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.

  • Śliwki umyć, przepołowić i wyjąć z nich pestki. Składniki kruszonki włożyć  do miski i rozcieraj palcami do uzyskania właściwej konsystencji.

  • Do miski włóż twaróg, jajka, budyń i cukry. Zmiksuj na gładko i masę wylej na przygotowany wcześniej spód.

  • Na wierzchu ułóż śliwki i posyp kruszonką. Piecz ok. godziny w temperaturze 180 st. C.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelceKup online

Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem!

Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8