Rolada biszkoptowa z truskawkami: podajemy dobry przepis!

Rolada biszkoptowa z truskawkami: podajemy dobry przepis!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Truskawki są wręcz stworzone do słodkich ciast, np. rolad biszkoptowych

Ocena: 4,5

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Rolada biszkoptowa z truskawkami to elegancka odmiana ciasta z owocami, które jest  punktem obowiązkowym w menu letnich przyjęć. Wbrew pozorom samodzielne przygotowanie takiej rolady nie jest trudne - wypróbuj nasz przepis!

Składniki

  • 5 łyżek mąki

  • 5 łyżek cukru

  • 5 jajek

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 50 dag truskawek

  • stężona galaretka truskawkowa

  • 250 ml śmietanki kremówki 30%

  • cukier do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ubić pianę z białek, stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Gotową masę wylać do formy wyłożoną papierem do pieczenia.

  • Piec ok. 30 min w temperaturze 170ºC.

  • Upieczony biszkopt zsunąć z blachy, zawinąć w ściereczkę w formie rolady, aby nadać mu odpowiednią formę. Odstawić zawinięty biszkopt na 20 minut.

  • Ubitą śmietanę połączyć z drobno pokrojonymi kawałkami truskawek i galaretką. Wymieszać, dodać cukier do smaku.

  • Masę truskawkową wyłożyć na biszkopt, zawinąć w rulonik, owinąć folą i wstawić na godzinę do lodówki.

Ocena: 3,5