Puszysty placek drożdżowy z jabłkami i żurawiną

2021-03-29
Puszysty placek drożdżowy z jabłkami i żurawiną
Autor: Shutterstock Ciasto drożdżowe z jabłka i żurawiną to smak jesieni
średni
45 min
4

Placek drożdżowy z jabłkami i żurawiną to doskonałe ciasto na rodzinne spotkania. W przepisie najlepiej użyć słodkich odmian jabłek i przełamać je dodatkiem kwaśnej żurawiny. Przed przystąpieniem do pieczenia, najlepiej żurawinę przez 12 godzin mrozić. Przemrożone owoce są mniej cierpkie. 

Więcej przepisów na ciasta z jesiennymi owocami:

Oryginalne ciasto z gruszkami 

Łatwe ciasto z puree dyniowym

Przepyszne ciasto buraczkowe - słodki deser na zdrowie

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Owoce opłukać, jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki. 
  • Z 50 g mąki, drożdży i ciepłego mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. 
  • Jajka wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z rozczynem, pozostałą przesianą mąką, solą i ekstraktem z wanilii. Dokładnie wyrobić ciasto, dodać pod koniec wyrabiania roztopione masło (margarynę). 
  • Następnie wymieszać delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek. 
  • Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, na wierzchu ułożyć estetycznie jabłka i żurawinę, pozostawić do wyrośnięcia.
  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 40 minut. 
  • Placek wystudzić, posypać cukrem pudrem.