Puszysty placek drożdżowy z jabłkami i żurawiną

Puszysty placek drożdżowy z jabłkami i żurawiną

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto drożdżowe z jabłka i żurawiną to smak jesieni

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Placek drożdżowy z jabłkami i żurawiną to doskonałe ciasto na rodzinne spotkania. W przepisie najlepiej użyć słodkich odmian jabłek i przełamać je dodatkiem kwaśnej żurawiny. Przed przystąpieniem do pieczenia, najlepiej żurawinę przez 12 godzin mrozić. Przemrożone owoce są mniej cierpkie. 

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Owoce opłukać, jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki. 

  • Z 50 g mąki, drożdży i ciepłego mleka zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. 

  • Jajka wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z rozczynem, pozostałą przesianą mąką, solą i ekstraktem z wanilii. Dokładnie wyrobić ciasto, dodać pod koniec wyrabiania roztopione masło (margarynę). 

  • Następnie wymieszać delikatnie z ubitą na sztywno pianą z białek. 

  • Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, na wierzchu ułożyć estetycznie jabłka i żurawinę, pozostawić do wyrośnięcia.

  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 40 minut. 

  • Placek wystudzić, posypać cukrem pudrem. 

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was

Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,2