Placek ze śliwkami: prosty i niezawodny

Placek ze śliwkami: prosty i niezawodny

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Placek ze śliwkami - lubią go chyba wszyscy

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Placek ze śliwkami to  jeden z hitów jesiennych deserów. Prosty w przygotowaniu, lubiany przez wszystkich i bardzo smaczny. Warto mieć go na liście dań do przygotowania.

Składniki

  • 30 dag mąki

  • 20 dag masła

  • 20 dag cukru pudru

  • 4 jajka

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 dag proszku do pieczenia

  • 80 dag śliwek węgierek

  • 2 łyżki cukru kryształu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół i usuwamy pestki.

  • Cukier puder ucieramy z jajkami, wlewamy stopione masło i mieszamy.

  • Do jajek dodajemy cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia, i wszystko dokładnie mieszamy na gładkie ciasto.

  • Przekładamy do formy posmarowanej masłem i obsypanej mąką.

  • Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek przekrojem do góry.

  • Całość posypujemy cukrem kryształem.

  • Pieczemy w piekarniku w temp. 180 st. C przez 1 godzinę.

Ocena: 0