Placek ze śliwkami i kruszonką: dobry, sprawdzony przepis

Placek ze śliwkami i kruszonką: dobry, sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: photos.com

Placek ze śliwkami to hit wśród letnich i jesiennych deserów

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasto ze śliwkami smakuje każdemu i pasuje zarówno na zwykły deser, jak i podane do kawy w gronie przyjaciół. Póki są śliwki w sklepach - ciesz się tym ciastem i je piecz choćby i co kilka dni!

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej,

  • szklanka cukru (do odmierzania używam naczynia o pojemności 250 ml),

  • 4 jajka,

  • 250 dkg margaryny,

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,

  • 1/3 szklanki mleka,

  • ok. 3/4 kg śliwek.

  • Kruszonka:

  • po pół szklanki mąki i cukru,

  • 50 dkg margaryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Przygotowanie ciasta rozpocznij od zrobienia kruszonki, którą trzeba wstawić na trochę do lodówki. Wymieszaj więc składniki, możesz dodać garść wiórków kokosowych.

  • Rozpuść margarynę i zostaw do ostygnięcia. Po zrobieniu kruszonki - przygotuj śliwki.

  • Po umyciu przekrój je na połówki, pozbądź się pestek.

  • Teraz czas na właściwe ciasto. Zacznij od utarcia jajek z cukrem i cukrem waniliowym.

  • Możesz oddzielnie utrzeć żółtka z cukrem i ubić pianę z jajek.

  • Połącz żółtka z pianą, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, powoli wlej rozpuszczony tłuszcz.

  • Miksuj składniki (jeśli ciasto jest za gęste, dolej trochę mleka).

  • Ciasto wlej do formy o rozmiarach ok. 25x35 cm.

  • Śliwki układaj skórką do dołu.

  • Piecz w piekarniku o temp. ok. 170 stopni, po ok. 45 minutach posyp je kruszonką.

  • Ciasto powinno się piec ok godziny

Ocena: 0