Placek drożdżowy ze śliwkami: najłatwiejszy przepis na szybkie ciasto z owocami

Placek drożdżowy ze śliwkami: najłatwiejszy przepis na szybkie ciasto z owocami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Doskonały placek  śliwkowy na deser

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Placek drożdżowy ze śliwkami to wbrew pozorom najłatwiejsze i najzdrowsze ciasto z owocami. Nawet przygotowanie kruszonki nie sprawi wam kłopotu. Wystarczą dorodne śliwki węgierki, trochę wolnego czasu i dwie zaradne ręce. 

Składniki

  • 500 g mąki

  • 150 g cukru

  • 100 g masła lub margaryny

  • 2 jajka

  • 200 ml mleka

  • 30 g drożdży

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1 paczka cukru wanilinowego

  • 500 g wypestkowanych śliwek węgierek

  • oraz na kruszonkę:

  • 185 g mąki

  • 100 g cukru

  • 125 g masła

  • 1 paczka cukru wanilinowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • W połowie ciepłego mleka rozrobić pokruszone drożdże, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu.

  • Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku rozpuścić masło i sól.

  • Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, utarte z cukrem jajka, mleko z masłem i solą. Wymieszać. 

  • Przelać do natłuszczonej płaskiej formy/blachy i pozostawić w cieple, aż podwoi swoją objętość.

  • Przygotować kruszonkę: widelcem wymieszać mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać masę.

  • Na podrośniętym cieście ułożyć wypestkowane połówki śliwek, skórką do dołu. Nierównomiernie pokryć płynną kruszonką.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 40 minut lub do czasu, gdy wyrośnie i lekko się zrumieni. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4