Placek drożdżowy z wiśniami: najszybsze ciasto z owocami i kruszonką

Placek drożdżowy z wiśniami: najszybsze ciasto z owocami i kruszonką

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Najszybsze ciasto drożdżowe świata i do tego z wiśniami i kruszonką!

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Placek drożdżowy z wiśniami i kruszonką lubią wszyscy. Idealne ciasto deserowe do kawy. Doskonały podwieczorek ze szklanką mleka. Wbrew pozorom to najzdrowsze i najszybsze ciasto z owocami i kruszonką. Jeśli do tej pory nie robiliście takiego ciasta, to koniecznie spróbujcie. Nawet kruszonka jest tu dziecinnie prosta. 

Składniki

  • 500 g mąki

  • 150 g cukru

  • 100 g masła lub margaryny

  • 2 jajka

  • 200 ml mleka

  • 30 g drożdży

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1 paczka cukru wanilinowego

  • 500 g wydrylowanych wiśni

  • oraz na kruszonkę:

  • 185 g mąki

  • 100 g cukru

  • 125 g masła

  • 1 paczka cukru wanilinowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • W połowie ciepłego mleka rozrobić pokruszone drożdże, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu.

  • Jajka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. W pozostałym mleku rozpuścić masło i sól.

  • Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, utarte z cukrem jajka, mleko z masłem i solą. Wymieszać. 

  • Przelać do natłuszczonej płaskiej formy/blachy i pozostawić w cieple, aż podwoi swoją objętość.

  • Przygotować kruszonkę: widelcem wymieszać mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać rozpuszczone masło i ponownie wymieszać masę.

  • Na podrośniętym cieście ułożyć wydrylowane wiśnie. Nierównomiernie pokryć masą kruszonkową.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 40 minut lub do czasu, gdy wyrośnie i lekko się zrumieni. 

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,8