Pieczony naleśnik z jabłkami: amerykański dutch baby

2021-03-29
Pieczony naleśnik z jabłkami
Autor: thinkstockphotos.com Pieczony naleśnik z jabłkami rozświetli swym zapachem i smakiem wasze życie.
łatwy
30 min
4

Pieczony naleśnik ze jabłkami to amerykański wynalazek. Dutch baby, bo tak się nazywa amerykański naleśnik pieczony w piecu, wywodzi się z kuchni niemieckich imigrantów. Pierwowzorem był pfannkuchen, który piecze się w piecu. To proste ciasto świetnie smakuje jako na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jest proste w przygotowaniu. Pieczony naleśnik zjada się na ciepło. Podany z jabłkami smakuje jeszcze lepiej. Spróbujcie tego przepisu i delektujcie się smakiem lekkiego ciasta w jesienne wieczory. 

SKŁADNIKI

  • Na naleśnik:
  • 3 duże jajka
  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu
  • ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu
  • 3 łyżki masła
  • 2 średnie jabłka, obrane i cienko pokrojone
  • 2 ósemki cytryny
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać piekarnik i formę na naleśnik np. tortownicę do 220°C.
  • Zmiksować jajka, mąkę, mleko, 1 łyżeczkę cukru, cynamon i kardamon.
  • Do gorącej tortownicy włożyć 3 łyżki masła, gdy masło zacznie pienić się, wlać ciasto. Na wierzchu ułożyć jabłka. Piec w piekarniku do wyrośnięcia i zrumienia, czyli około 16-20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 5 minut.
  • Gorący naleśnik skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem pudrem. Podawać do czarnej herbaty.