Pieczony naleśnik z jabłkami: amerykański dutch baby
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pieczony naleśnik ze jabłkami to amerykański wynalazek. Dutch baby, bo tak się nazywa amerykański naleśnik pieczony w piecu, wywodzi się z kuchni niemieckich imigrantów. Pierwowzorem był pfannkuchen, który piecze się w piecu. To proste ciasto świetnie smakuje jako na drugie śniadanie lub podwieczorek. Jest proste w przygotowaniu. Pieczony naleśnik zjada się na ciepło. Podany z jabłkami smakuje jeszcze lepiej. Spróbujcie tego przepisu i delektujcie się smakiem lekkiego ciasta w jesienne wieczory.
SKŁADNIKI
- Na naleśnik:
- 3 duże jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu
- ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu
- 3 łyżki masła
- 2 średnie jabłka, obrane i cienko pokrojone
- 2 ósemki cytryny
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać piekarnik i formę na naleśnik np. tortownicę do 220°C.
- Zmiksować jajka, mąkę, mleko, 1 łyżeczkę cukru, cynamon i kardamon.
- Do gorącej tortownicy włożyć 3 łyżki masła, gdy masło zacznie pienić się, wlać ciasto. Na wierzchu ułożyć jabłka. Piec w piekarniku do wyrośnięcia i zrumienia, czyli około 16-20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 5 minut.
- Gorący naleśnik skropić sokiem z cytryny i posypać cukrem pudrem. Podawać do czarnej herbaty.