Olejowa babka z morelami: przepis na łatwe ciasto owocowe

Olejowa babka z morelami: przepis na łatwe ciasto owocowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto z morelami w kształcie babki należy obficie posypać cukrem pudrem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Olejowa babka z morelami to proste ciasto, które bardzo łatwo przygotować. Kilka dostępnych wszędzie składników i świeże owoce to jedyny warunek, aby upiec puszyste ciasto bogate w soczyste morele. 

Składniki

  • 350 g moreli

  • 1 łyżka mąki do obtoczenia owoców

  • 3 jajka

  • 9 łyżek mleka

  • 9 łyżek oleju

  • 9 łyżek cukru

  • 12 łyżek mąki pszennej

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szczypta soli

  • tłuszcz do posmarowania foremki

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Morele przekroić na pół, usunąć pestki. Przełożyć do miski.

  • Dodać 1 łyżkę mąki i potrząsając miską, obtoczyć owoce w mące.

  • Foremkę posmarować tłuszczem. 

  • Zmiksować jajka ze szczyptą soli i cukrem, dodać mleko i olej ponownie zmiksować. 

  • Dodać mąkę i proszek do pieczenia, dobrze razem wymieszać. 

  • Ciasto przelać do foremki, na wierzchu ułożyć obtoczone w mące owoce.

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 40 minut lub do próby suchego patyczka. Jeśli drewniany patyczek np. od szaszłyków, po wbiciu w środek ciasta i wyjęciu nie jest oblepiony surowym ciastem, to znaczy, że wypiek jest gotowy.

  • Ciasto wyjąć z foremki, gdy całkowicie ostygnie. 

  • Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem. 

Ocena: 3,2