Najprostsze ciasto z owocami i kruszonką: przepis

2021-03-29
Anna Ptaszyńska
jak_zrobic_najprostsze_ciasto_z.jpg
Autor: photos.com Wypróbuj nasz superłatwy przepis, a nie pożałujesz!
łatwy
60 min
4

Latem i jesienią aż się prosi, by upiec ciasto z sezonowymi owocami, takimi jak jabłka, gruszki, śliwki, porzeczki czy morele. Jeśli jednak nie masz czasu na skomplikowane wypieki, skorzystaj z naszej propozycji. Podajemy bardzo łatwy przepis na ciasto z owocami i kruszonką.

Większości obecnych latem i jesienią na rynku owoców (może z wyjątkiem delikatnych malin i truskawek) można użyć jako nadzienia do pysznego, chrupiącego placka z kruszonką. Zrobisz go błyskawicznie, bo jego przygotowanie jest niezwykle proste. Najlepiej piec je w okrągłej szklanej formie żaroodpornej, ale można także w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Trzeba tylko pamiętać, by ciasto wkładać zawsze do gorącego piekarnika - przed włożeniem ciasta trzeba rozgrzać go do temperatury 200 st. C. Kruszone ciasto z owocami najlepiej smakuje lekko ciepłe, podane z bitą śmietaną. Ale i na drugi dzień będzie jeszcze bardzo dobre – o ile w ogóle coś zostanie!

SKŁADNIKI

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru
  • szczypta cynamonu lub ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • jajko
  • 1/2 kg owoców (np. śliwek, gruszek, jabłek, czarnych porzeczek, moreli)
  • łyżka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, cukier i cynamon (lub skórkę z cytryny) wymieszać w misce, dodać pokrojone w kostkę masło i jajko, wymieszać i pokruszyć w palcach, tak by powstała kruszonka. Wstawić na 30 minut do lodówki.
  • Owoce opłukać. Porzeczki oderwać od szypułek, jabłka, morele, gruszki lub śliwki przekroić i usunąć pestki, pokroić w plasterki.
  • Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wysypać połowę kruszonki, tak by przykryła dno, lekko przycisnąć. Na to wyłożyć owoce, posypać resztą kruszonki.
  • Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. Gdy kruszonka się lekko zrumieni, placek wyjąć, przestudzić, posypać cukrem pudrem. Ciasto podawać lekko ciepłe, najlepiej z bitą śmietaną.
Anna Ptaszyńska