Kruche ciasto ze śliwkami i wiórkami kokosowymi [WIDEO]

Kruche ciasto ze śliwkami i wiórkami kokosowymi [WIDEO]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Kruche ciasto ze śliwkami łatwo jest zrobić i wyśmienicie smakuje

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

W sezonie na śliwki w naszej kuchni nie może zabraknąć kruchego placka z węgierkami! Podajemy przepis na smaczne śliwkowy deser z nutą kokosowego smaku.

Składniki

  • 120 g masła

  • 1 jajko + 2 żółtka

  • 1 szkl. mąki pszennej

  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1/2 szkl. cukru pudru

  • cukier waniliowy

  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych

  • ok. 1 kg śliwek węgierek

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 opakowanie śmietanki kremówki (250 ml)

  • 2/3 szkl. cukru

  • 2 białka

  • sok i starta skórka z 1 cytryny

  • 150 g wiórków kokosowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i wiórki kokosowe wymieszać.

  • Dodać pokrojone na drobne kawałki zimne masło, żółtka i całe jajko. Zagnieść.

  • Formę wysmarować i wylepić ciastem (ok. 1,5 cm grubości) i piec około 20 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku.

  • Umyte i osuszone śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki.

  • Śmietanę i cukier podgrzać w garnuszku (odłożyć 2-3 łyżki cukru, przydadzą się do ubitych białek).

  • Dodać wiórki i wymieszać.

  • Następnie zdjąć z ognia.

  • Dodać sok z cytryny i skórkę.

  • Z białek ubić na sztywno pianę z dodatkiem szczypty soli.

  • Powoli dodać 2-3 łyżki cukru i dalej ubijać.

  • Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.

  • Masę dodać do wystudzonej śmietanki i delikatnie wymieszać.

  • Na upieczone ciasto wyłożyć masę a następnie śliwki.

  • Piec kolejne 20 minut.

tip dnia

Śliwki to idealne owoce na przetwory, do ciast, knedli czy mięsiwa. Schab z suszonymi śliwkami często przygotowywany jest przez mamy i babcie na świąteczny stół. Śliwki węgierki idealnie komponują się właśnie z mięsem, choć w deserach też smakują wyśmienicie. Można z nich przyrządzać tarty, muffiny, kruche i drożdżowe ciasta.

Ocena: 0