Kobler śliwkowy, czyli śliwki pod pierzynką z ciasta - jak zrobić?

Kobler śliwkowy, czyli śliwki pod pierzynką z ciasta - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Cobbler albo kobler to deser, w którym zapiekane owoce przykryte są pierzynką z ciasta

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Oto przepis na kobler śliwkowy. Nie pieczesz ciast z owocami, bo boisz się, że zrobi się zakalec? W przypadku tego deseru tak się nie stanie. Śliwki znajdują się na dole, ciasto na górze. Smakowity efekt.

Składniki

  • Spód

  • 750 g śliwek

  • 60 g (1/4 szklanki) cukru białego lub trzcinowego

  • Ciasto

  • 185 g (1 ½ szklanki) mąki

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • 60 g (1/4 szklanki) cukru

  • 125 g masła

  • jajko

  • 125 ml (1/2 szklanki) mleka

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne natłuść masłem. Śliwki umyj, pokrój w ćwiartki, usuń pestki.

  • Śliwki umieść w garnku, zasyp cukrem, wlej łyżkę wody. Podgrzewaj na małym ogniu około pięciu minut, co jakiś czas mieszając. Gdy cukier się rozpuści i śliwki zmiękną, przełóż owoce do naczynia żaroodpornego.

  • Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, dodaj cukier. Masło posiekaj na drobne kawałki. Palcami połącz je z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem.

  • Jajko ubij z mlekiem, wlej do miski z ciastem. Połącz wszystkie składniki na gładką masę.

  • Dużą łyżką nakładaj ciasto na śliwki. Piecz 30-40 minut, aż ciasto się przyrumieni.

  • Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, przestudź. Posyp cukrem pudrem.

Ocena: 0