Kardamonowe ciasto z całymi gruszkami: z wrażenia gościom opadną szczęki

Kardamonowe ciasto z całymi gruszkami: z wrażenia gościom opadną szczęki

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jeśli gruszki mają cienką skórkę to można ich nie obierać

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kardamonowe ciasto z całymi gruszkami to niezwykle efektowny deser. A do tej pyszny! Syrop, który uzyskujemy przy okazji gotowania gruszek jest świetny nie tylko jako dodatek do ciasta, ale także jako podstawa pysznego drinku z winem musującym. Wypróbujcie i smakujcie życie w całej rozkosznie gruszkowej okazałości!

Składniki

  • 3 gruszki średniej wielkości dojrzałe, lecz twarde

  • na syrop:

  • 750 ml wytrawnego wina białego

  • 1,125 szklanki cukru

  • 4 goździki

  • 3 gwiazdki anyżu

  • 8 ziarenek kardamonu

  • 2 laski cynamonu

  • na ciasto:

  • 150 g masła i dodatkowo 2 łyżki

  • 1 szklanka cukru

  • 4 jajka

  • 1,5 szklanki mąki

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu

  • 1 szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Gruszki obrać, nie usuwać zdrewniałej szypułki, będzie ozdobą.

  • W naczyniu wymieszać wino razem z cukrem, goździkami, anyżem, kardamonem i cynamonem. Następnie ostrożnie zanurzyć gruszki i gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut.

  • Gruszki wyjąć z syropu i odstawić do ostygnięcia. Do syropu dodać 500 ml wody i gotować, aż płyn zredukuje się o połowę. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie przecedzić. Syrop zachować.

  • Piekarnik rozgrzać do 180°C.

  • Formę keksową posmarować masłem.

  • Przy pomocy miksera ręcznego ubić miękkie masło razem z cukrem.

  • Gdy masa maślana będzie już biała, dodawać po 1 jajku i dalej miksować.

  • Dodać mąkę, proszek do pieczenia i zmielony kardamon, miksować na niskich obrotach do uzyskania jednorodnej masy.

  • Ciasto przełożyć do formy. Gruszki pionowo wstawić w ciasto.

  • Wstawić do piekarnika i piec 40 minut.

  • Po upieczeniu pozostawić w foremce do ostygnięcia. Wystudzone ciasto delikatnie wyjąć z formy.

  • Ciasto podawać do kawy polane aromatycznym syropem.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3