Jagodzianki z kruszonką - przepis na bułeczki z jagodami

2021-03-27
jak_zrobic_jagodzianki_podajemy_przepis.jpg
Autor: Archiwum Murator Pyszne bułeczki z jagodami.
średni
60 min
4

Jagodzianki to przepyszne bułeczki z owocami, które smakują każdemu miłośnikowi leśnych wędrówek. Jagody do ich przygotowania można zebrać samemu, albo kupić w sklepie. Podajemy przepis na jagodzianki z kruszonką.

Domowe jagodzianki

Zawijane drożdżówki z jagodami

Pierogi z jagodami

SKŁADNIKI

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 10 dag cukru pudru
  • 8 dag masła
  • 80 dag owoców
  • szklanka ciepłego mleka
  • 5 żółtek
  • sól i jedno jajko do posmarowania jagodzianek
  • KRUSZONKA
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • pół kostki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę należy przesiać.
  • Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru,pięcioma łyżkami mleka i łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
  • Następnie łączymy wszystko z pozostałym ciepłym mlekiem, mąką, żółtkami utartymi z cukrem i roztopionym masłem, dodajemy szczyptę soli i dokładnie wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • W między czasie przygotowujemy jagody - płuczemy i osączamy.
  • Następnie dzielimy wyrośnięte ciasto na kawałki o wadze około 5 dag, rozpłaszczamy i nakładamy na nie  po 1 kopiastej łyżce jagód, starannie zalepiamy, formujemy w kulki, rogaliki lub kwadraty, kto jak woli.
  • Przygotowujemy kruszonkę.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, posmarowane jajkiem jagodzianki, posypujemy kruszonką i pieczemy aż do zarumienienia.