Delikatne ciasto z ryżu z malinami, bez pieczenia. Przepis bezglutenowy, wegański

Delikatne ciasto z ryżu z malinami, bez pieczenia

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Delikatne ciasto z ryżu z malinami  to bardzo łatwy do przygotowania deser, odpowiedni także dla wegan i alergików

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto z ryżu z malinami nie zawiera glutenu, mąki pszennej i jaj, mogą je więc jeść osoby na diecie bezglutenowej, weganie oraz alergicy. Ciasto z ryżu z malinami konsystencją przypomina trochę sernik. To ciasto, które przygotujemy bez pieczenia, szybko i łatwo.

Składniki

  • 2 szklanki ryżu

  • 5 szklanek wody

  • 800 ml mleka kokosowego

  • 200 g wiórków kokosowych

  • 2/3 szklanki cukru lub ksylitolu

  • łyżka masła lub oleju kokosowego (gdy ciasto przygotowujemy dla wegan)

  • 100 ml malibu lub innego likieru kokosowego

  • 300 g malin lub innych sezonowych owoców

  • do dekoracji – garść płatków migdałów i wiórków kokosowych, owoce

  • Składniki polewy (dla chętnych)

  • 8 kostek ciemnej czekolady

  • łyżka mleka kokosowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ryż zalać wodą, dodać szczyptę soli i gotować do miękkości.

  • Dodać mleko kokosowe, wiórki i cukier, a także malibu lub inny likier kokosowy i wymieszać. Wszystko zblendować lub rozdrobnić malakserem.

  • Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować olejem lub masłem.

  • Połowę masę przełożyć do formy (można wcześniej zrobić w niej spód, np. z rozdrobnionych niesłodzonych płatków kukurydzianych),ułożyć na niej owoce, przykryć pozostałą częścią ciasta. Część owoców pozostawić do dekoracji.

  • Na rozgrzanej patelni podprażyć chwilę na złoto płatki migdałów, posypać wierzch ciasta, udekorować owocami i ewentualnie polewą, którą przygotowujemy rozpuszczając czekoladę z mlekiem kokosowym w kąpieli wodnej.

  • Odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Ocena: 2,3