Czekoladowe ciasto z pigwą: przepis na ciasto z pigwą

Czekoladowe ciasto z pigwą: przepis na ciasto z pigwą

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Czekoladowe ciasto z soczystą pigwą uświetni rodzinne spotkanie przy stole. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Czekoladowe ciasto z pigwą to pyszny deser na zakończenie uroczystego obiadu. Lekkie ciasto o strukturze sufletu skrywa soczystą pigwę. Owoce pigwy należy wcześniej ugotować w syropie, ponieważ są dość twarde. Pigwa ma jednak niezrównany smak, niepodobny do żadnego innego owocu. Czekoladowe ciasto świetnie smakuje z miętową herbatą, która podkreśla jego słodycz i głębię. 

Składniki

  • Na pigwowy kompot:

  • 2 dorodne pigwy

  • 1 cytryna

  • 1 laska wanilii

  • 1 szklanka cukru

  • 3 szklanki wody

  • Na czekoladowe ciasto: 

  • 70 g cukru

  • 80 g czekolady

  • 20 g mąki

  • 50 g kakao

  • 3 jajka

  • 60 g masła

  • 2 łyżki śmietany 36%

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z wody, cukru oraz rozciętej wzdłuż wanilii przygotować syrop. 

  • Pigwę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w grubą kostkę. Cytrynę pokroić w plasterki.

  • Na wrzący syrop wrzucić pigwę i cytrynę. Gotować do miękkości.

  • Pigwę wyjąć, odcedzić i odstawić. Syrop wykorzystać do przygotowania napoju, rozcieńczając go przegotowaną wodą do oczekiwanej słodyczy.

  • W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i masło. Odstawić.

  • Żółtka oddzielić od białek. Żółtka z połową cukru utrzeć na gładką masę. Dolewać po trochu rozpuszczoną czekoladę i mieszać. Na koniec dodać śmietanę. 

  • Białka ubić na sztywną pianę. 

  • Do ciasta dodać 1/3 piany z białek, łyżkę mąki i kakao, wymieszać. Dodać kolejną porcję piany, mąkę i kakao. Postępować dalej do wyczerpania składników. 

  • Do ciasta dodać kawałki osączonej pigwy.

  • Ciasto przełożyć do formy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 160°C przez 45-50 minut.

  • Podawać do kawy lub miętowej herbaty. 

Ocena: 5