Ciasto ze śliwkami - sprawdzony i prosty przepis

Ciasto ze śliwkami - sprawdzony i prosty przepis

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Ciasto ze śłiwkami to ulubiony przysmak późnego lata

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 80 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto ze śliwkami to idealny pomysł na deser latem i jesienią. Soczyste owoce świetnie pasują do ciasta ucieranego, lekkiego jak biszkopt. Warstewka cukru pudru dodaje wypiekowi słodyczy. Oto przepis na ciasto ze śliwkami.

Składniki

  • 1 kg śliwek

  • tłuszcz i bułka tarta do formy

  • 4 całe jajka

  • szklanka cukru drobnoziarnistego

  • opakowanie cukru wanilinowego

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 4 łyżki oleju

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki umyj, dobrze osusz ręcznikiem papierowym. Usuń szypułki, przekrój owoce na połówki. Wyjmij pestki.

  • Formę do pieczenia (np. okrągłą, o średnicy 24 cm) natłuść, posyp bułką tartą. Możesz też, zamiast bułki tartej i oleju, użyć papieru do pieczenia (wyłóż nim formę).

  • Jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawaj przesiane przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wlewaj olej. Dobrze zamieszaj.

  • Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Na wierzchu gęsto ułóż połówki śliwek (zaokrągloną stroną do dołu).

  • Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, piecz około godzinę. Upieczone przestudź. Posyp na wierzchu cukrem pudrem.

Ocena: 0