Ciasto z winogronami, czyli włoska Schiacciata con l'uva

2021-03-29
Ciasto z winogronami, czyli włoska Schiacciata con l'uva
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto z czarnymi winogronami to włoski specjał serwowany tylko jesienią w porze winobrania. 
łatwy
40 min
4

Schicciata con l'uva to ciasto z ciemnymi winogronami - włoska specjalność. Ciasto z winogronami przygotowuje się tylko jesienią, w okresie winobrania. Wtedy piecze go każda gospodyni i każda piekarnia. Cudowne połączenie aromatu winogron i rozmarynu wypełnia kuchnie i sklepy. Warto wypróbować ten przepis, tym bardziej, że w naszych sklepach można kupić ciemne winogrona bez pestek. To ciasto drożdżowe przygotowane bez jajek, trochę w typie ciasta na pizzę.

Polecamy także: KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchnię [najlepsze przepisy]

Wypróbuj inne winogronowe przepisy

Kompot z winogron ogrodowych: przetwory z winogron

Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]

Jak zrobić wino z polskich winogron PORADNIK + PRZEPIS + WIDEO

Winogrona w miodzie - oryginalny przepis

SKŁADNIKI

  • 2 dag świeżych drożdży
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 35 dag mąki
  • 150 ml oliwy
  • 20 dag cukru
  • sól
  • 1 1/2 łyżki świeżego rozmarynu
  • 1 kg czarnych winogron bez pestek
  • cukier puder od dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozpuszczamy drożdże w letniej wodzie. Dodajemy do mąki i wyrabiamy z 4 łyżkami oliwy, 4 łyżkami cukru, szczyptą soli i posiekanym rozmarynem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie połowy i cienko rozwałkowujemy każdą część.
  • Układamy połowę na blasze posmarowanej oliwą. Wysypujemy połowę winogron, polewamy 2 łyżkami oliwy i posypujemy 2 łyżkami cukru.
  • Przykrywamy drugą połową ciasta, sypiemy resztę winogron, polewamy oliwą i posypujemy cukrem.
  • Pieczemy w 180°C przez około godzinę.
  • Podajemy ciasto z winogronami oprószone cukrem pudrem.