Ciasto z owocami, masą budyniową i kruszonką

2021-03-29
ciasto z owocami i kruszonką
Autor: thinkstockphotos.com Ciasto z owocami i kruszonką
łatwy
60 min
4

Przepis na placek z półkruchego ciasta z masą budyniową i kruszonką to obowiązkowa opcja na letni deser. Łatwe do przyrządzenia ciasto owocowe na pewno z chęcią zjedzą twoi domownicy. Masa budyniowa i kruszonka zamieni prosty wypiek w dzieło prawdziwego master szefa!

SKŁADNIKI

  • 120 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18 proc.
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • masło do formy
  • Składniki na masę:
  • 250 ml mleka
  • opakowanie budyniu waniliowego
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g cukru
  • 250 g serka śmietankowego
  • 400 g truskawek
  • Składniki na kruszonkę:
  • 90 g roztopionego masła
  • pół szklanki mąki
  • pół szklanki zmielonych migdałów
  • pół szklanki cukru pudru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z podanych składników zagnieć ciasto.
  • Blachę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wylep ją rozwałkowanym ciastem. Wstaw na ok. 20 minut do lodówki. Następnie piecz 10–15 minut w 180 stopniach C (termoobieg) lub 200 stopni C (grzanie góra/dół).
  • Zagotuj 200 ml mleka. W pozostałym starannie rozbij proszek budyniowy, dodaj ekstrakt i cukier, wymieszaj.
  • Do gotującego się mleka dodaj rozpuszczony proszek budyniowy, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając. Budyń przełóż do miski i miksuj, aż przestygnie, następnie dodaj serek. Znowu zmiksuj.
  • Masę rozłóż na cieście. Obłóż przekrojonymi na połówki truskawkami.
  • Składniki na kruszonką wymieszaj dłonią w misce, formując palcami kruszonkę. Posyp nią wierzch ciasta. Całość piecz ok. 30 minut w 180 stopniach C (termoobieg) lub 200 stopni C (grzanie góra/dół).