Ciasto na maślance z morelami i jeżynami: przepis na słodki deser

Ciasto na maślance z morelami i jeżynami: przepis na słodki deser

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Puszysty placek z morelami i jeżynami najlepszy wybór na podwieczorek w środku lata

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto na maślance z morelami i jeżynami to łatwy przepis na słodki deser. Tłuszczowy biszkopt na bazie oleju i maślanki jest pulchny i smakuje niebiańsko. Połączenie wyrazistych moreli i soczystych jeżyn zamienia zwykły placek z owocami w odświętne ciasto. 

Składniki

  • 4 jajka

  • 200 ml maślanki

  • 100 ml oleju

  • 380 g mąki pszennej

  • 200 g cukru

  • 2 budynie waniliowe bez cukru

  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 20 g masła lub margaryny do przygotowania formy

  • 300 g moreli

  • 200 g jeżyn

  • 1 szczypta soli

  • cukier puder do oprószenia ciasta

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka rozkłócić ze szczyptą soli. Dodać cukier i wymieszać. Wlać maślankę i olej, zmiksować. 

  • Dodać porcjami mąkę, budyń waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszać na jednolitą masę. 

  • Formę wysmarować masłem, przelać ciasto, na wierzchu ułożyć połówki moreli i jeżyny. 

  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 40 minut. 

  • Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

  •  

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3