Ciasto drożdżowe ze śliwkami: dobry przepis [WIDEO]

Ciasto drożdżowe ze śliwkami: dobry przepis [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto drożdżowe, którego nie trzeba wyrabiać, to marzenie wszystkich miłośników drożdżowego!

Drożdżowe ciasto wymaga czasu - trzeba je długo wyrabiać, oraz ciepła, by drożdże mogły wyrosnąć. Ale jest prosty przepis, który nie wymaga takich starań. Ledwie wymieszane łyżką składniki zostawia się na noc, a rano piecze. Najlepiej upiec je z węgierkami, ale mogą też być inne gatunki śliwek.

To zupełnie nietypowe ciasto drożdżowe - nie ma czekania, aż zaczyn urośnie, a potem długiego wyrabiania i czekania, aż ciasto zwiększy swą objętość. Przygotowanie tego ciasta przebiega w dwóch etapach. Najpierw w misce mieszamy łyżką przygotowane składniki:

  • 2 jajka

  • szklankę cukru

  • 1/2 kostki stopionej margaryny (trzeba ją wystudzić, bo zbyt wysoka temperatura nie służy drożdżom)

  • 1/2 szklanki mleka

  • 5 dag pokruszonych drożdży.

Gdy składniki się połączą, miskę przykrywamy i zostawiamy na stole na 10-12 godzin, a najlepiej na noc.

Po tym czasie do miski dodajemy:

  • 2 szklanki przesianej mąki

  • aromat np. śmietankowy lub waniliowy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mieszamy ciasto łyżką (nadal bez wyrabiania).

  • Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto do przygotowanej blachy (czyli posmarowanej masłem i posypanej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia). Najlepsza jest płaska prostokątna forma.

  • Na wierzchu kładziemy połówki śliwek skórką do dołu.

  • Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy. Pod koniec pieczenia wierzch można posypać kruszonką.

  • Kruszonka: wyrabiamy 2 łyżki masła z 2 łyżkami cukru pudru i 2 łyżkami mąki. Z ciasta w dłoniach formujemy okruszki, posypujemy nimi śliwki i pieczemy.

Ocena: 5