Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z bezą orzechową. Dobry przepis

2021-03-29
Ciasto rabarbarowe z bezą
Autor: Shutterstock Ciasto rabarbarowe na kruchym spodzie z puszystą bezą orzechową to doskonały dodatek do popołudniowej herbaty.
łatwy
40 min
4

Kruche ciasto cynamonowe, a na nim soczysty rabarbar. Ale to nie koniec pyszności! Ciasto zwieńczone jest pyszną bezą orzechową. Spróbuj. Podajemy przepis, jak zrobić kruche ciasto z rabarbarem.

SKŁADNIKI

  • Kruche ciasto:
  • 275 g mąki
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  •  
  • Wierzch:
  • 450 g rabarbaru
  • 75 g cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 2 łyżki słodkiego białego wina
  • 50 g mielonych orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik nagrzej do 200°C. Mąkę, sól i cynamon przesiej do miski. Pokrój masło w kostkę i rozetrzyj z mąką. Wmieszaj 100 g cukru. Wlej 2–3 łyżki wody, zagnieć ciasto, przykryj folią spożywczą i chłodź 20 minut.
  • Przygotuj wierzch ciasta. Końce rabarbaru odetnij. Usuń włóknistą zewnętrzną skórkę. Pokrój rabarbar w plasterki grubości 1 cm i wymieszaj w misce z 25 g cukru. Odłóż na bok.
  • Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim blaszkę o rozmiarach 30 x 20 cm. Nakłuj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i wysyp ceramicznym grochem. Piecz 10 minut, usuń groch i papier, po czym piecz kolejne 10 minut. Obniż temperaturę piekarnika do 170°C.
  • Żółtka oddziel od białek. Włóż do miski żółtka, resztę cukru, esencję waniliową i wino (jeśli go używasz), ubij mikserem elektrycznym na jasną i gęstą masę. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dołóż ją wraz z orzechami do masy żółtkowej.
  • Rabarbar ułóż na cieście. Wyłóż na niego masę jajeczną. Wyrównaj wierzch. Piecz 25 minut, aż wierzch ciasta będzie rumiany, a rabarbar miękki. Ostudź i pokrój.