Puszysty biszkopt z jabłkami

Puszysty biszkopt z jabłkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Biszkopt tłuszczowy z jabłkami przypomina nam niedzielne obiady u babci

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Puszysty biszkopt z jabłkami to idealne ciasto na odświętne spotkanie, niedzielne popołudnie lub po prostu słodki przerywnik do herbaty. Delikatne ciasto i soczyste jabłka to świetny duet. Biszkopt z jabłkami smakuje wszystkim bez względu na wiek. 

Składniki

  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej, miękkiego

  • 250 g mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1 szczypta soli

  • 150 g cukru, drobnego

  • 2 jajka (rozmiar M)

  • 1 cytryna, otarta skórka

  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego

  • 75 ml mleka

  • 4 jabłka średniej wielkości

  • cukier puder do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku:

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.

  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem.

  • Jajka rozmącić ze szczyptą soli i ekstraktem wanilii lub cukrem wanilinowym. Dodać porcjami mąkę i mieszać, aż do uzyskania jednorodnej masy.

  • Dodać masło i ponownie wymieszać.

  • Na koniec dodać skórkę z cytryny i mleko. Wszystko dobrze wymieszać.

  • Jabłka obrać ze skórki, przekroić, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki lub w dużą kostkę.

  • Ciasto wylać do formy posmarowanej masłem. Na wierzchu ułożyć jabłka.

  • Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 40 minut lub do próby suchego patyczka. Gdy ciasto jest już zrumienione, wbić po środku ciasta drewniany patyczek, np. do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone. Jeśli patyczek jest mokry, pokryty kleistym ciastem, to należy go piec dalej.

  • Ciasto wystudzić i dopiero pokroić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 2,5