Ciasto bananowo-orzechowe - jak zrobić?

Ciasto bananowo-orzechowe - jak zrobić?

Autor Zdjęcia: pixabay.com

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasto bananowo - orzechowe jest  niezwykle proste i przygotujesz je w kilka chwil. Składniki masz zawsze pod ręką, a możesz zrobić z nich smakowity deser, który dodatkowo dostarcza witamin i minerałów doskonale wpływających na pracę mózgu.

Składniki

  • 4 dojrzałe banany

  • szklanka mąki pszennej

  • szklanka cukru

  • 5 dag masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka sody

  • 100 g posiekanych orzechów laskowych albo włoskich

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Banany rozdrobnij widelcem, ale niezbyt dokładnie.

  • Dodaj do nich cukier, jajko oraz sodę i wymieszaj składniki.

  • Następnie rozpuść masło w rondelku - gdy lekko przestygnie, wlej je do masy.

  • Orzechy posiekaj na niezbyt drobne kawałki, wrzuć je do masy i dokładnie ją przemieszaj, by wszystkie składniki się połączyły.

  • Keksówkę, prodiż albo niedużą prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia albo nasmaruj margaryną i posyp bułką tartą.

  • Wylej masę do formy.

  • Ciasto piecz ok. godziny w temperaturze ok. 170 stopni, aż jego brzegi zaczną odstawać od formy.

  • Przed podaniem, gdy ciasto ostygnie, posyp wierzch cukrem pudrem.

Banany zawierają potas, który obniża ciśnienie krwi i reguluje równowagę płynów w organizmie. Obecny jest w nich też beta-karoten, witaminy z grupy B, błonnik. Zawarty w bananach magnez korzystnie wpływa na pracę mózgu i mięśni, działa antystresowo. Z kolei orzechy mają sporo wapnia, potasu, magnezu i cynku, a także witamin z grupy B poprawiających pamięć. Zawierają również dobre tłuszcze oraz przeciwutleniacze, które chronią organizm przed nowotworami i starzeniem się (m.in. odmładzającą witaminę E). Dlatego wypróbuj przepis na smaczne i bardzo zdrowe ciasto.

Ocena: 1