Rozkosznie kremowe ciasto z suszonymi śliwkami

Rozkosznie kremowe ciasto z suszonymi śliwkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto z suszonymi śliwkami smakuje wybornie, a nie jest trudne.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Pyszne kruche ciasto, delikatna kremowa masa kakaowa i suszone śliwki. To skalda się na znakomity deser - delikatne i kremowe ciasto z suszonymi śliwkami.

Składniki

  • 1 kostka margaryny

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka mąki

  • 2 łyżki miodu

  • 2 jajka

  • 2 łyżki śmietany

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich

  • szczypta soli

  •  

  • Krem:

  • 1 puszka mleka skondensowanego

  • 1 kostka masła

  • 1 łyżka kakao

  • 100 g suszonych śliwek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śliwki zalej gorącą wodą i odstaw na kilka godzin, jeśli mają pestki usuń je, gdy owoce zmiękną.

  • Margarynę roztop na małym ogniu, dodaj do niej cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj.

  • Do masy dodaj zmielone orzechy, miód, śmietanę i sól, wymieszaj i wyrób gładkie ciasto. Przełóż do tortownicy i upiecz w 200 st. C przez 40-50 min.

  • Gdy ciasto ostygnie podziel je na trzy krążki. Środkowy krążek pokrusz drobno.

  • Zagotuj skondensowane mleko, a gdy ostygnie utrzyj je z masłem i kakao na gładką masę.

  • Krążek ciasta posmaruj kremem, ułóż warstwę śliwek i przykryj drugim krążkiem, posmaruj go kremem i posyp okruchami. Udekoruj śliwkami i orzechami.

 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 0