Kruche rurki z kremem mascarpone

2023-08-07 12:35

Kruche rurki z kremem mascarpone - idealny deser dla całej rodziny. Maślane ciasto rozpływające się w ustach i pyszny krem, w tym deserze zakochają się wasi bliscy. 

Kruche rurki z kremem mascarpone
Autor: Shutterstock

Kruche rurki wypełnione po brzegi puszystym kremem to marzenie każdego łasucha. Do ich przygotowania nie potrzebne są specjalne umiejętności. Potrzebne za to będą aluminiowe rurki lub rożki.

Warto pamiętać, że dobre kruche ciasto wymaga zimnego masła i schłodzenia przed pieczeniem. O tym jak przygotować kruche ciasto przeczytacie tutaj: Tajemnica idealnego ciasta kruchego. Jak zrobić najlepsze ciasto kruche? [WIDEO]

Teraz wystarczy tylko odrobina dobrych chęci i trochę wolnego czasu by wyczarować prawdziwe delicje dla łakomczuchów.  

Składniki na około 16 rurek:

300 g mąki

200 g masła

100 g cukru pudru

1 żółtko

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

3-5 łyżek cukru kryształu do obtoczenia rurek

400 ml śmietany 30% lub 36%

250 g serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

Masło połączyć z cukrem, żółtkiem, wanilią i kwaśną śmietaną. Dodać przesianą mąkę. Zagnieść szybko kruche ciasto. Nie należy kruchego ciasta wyrabiać zbyt długo, ponieważ straci swoją strukturę i będzie twarde i zakalcowate. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. 

Ciasto rozwałkować, pociąć na paski szerokości 1,5 cm. Paskami ciasta ownąć rurki od szerszego do cieńszego końca. Obtoczyć w cukrze krysztale i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem wstawić do lodówki na 30 minut. 

Piec 15 minut w temperaturze 200°C lub do chwili, gdy lekko się przyrumienią. 

Rurki wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Foremki usunąć, gdy rurki są już zimne. 

Ubić dobrze schłodzona śmietanę na puch. Pod koniec dodać cukier puder i ekstrakt z wanilii. 

Oddzielnie zmiksować mascarpone. Dodawać po łyżce mascarpone do bitej śmietany i miksować na wolnych obrotach.

Ostudzone rurki z kruchego ciasta za pomocą szprycy cukierniczej napełnić kremem śmietanowym. 

Podawać do czarnej kawy lub dobrej herbaty. 

Co to jest mascarpone? Co warto wiedzieć o tym włoskim serku?