Karpatka z truskawkami

Karpatka z truskawkami

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Karpatka z masą budyniową i truskawkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Wypróbuj przepis na karpatkę z truskawkami, pyszne ciasto ptysiowe z kremem budyniowym i świeżymi kawałkami owoców. Idealna na letni deser. Sprawdź, jak zrobić wyśmienitą karpatkę z masą budyniową. Oto sprawdzony przepis, dzięki któremu ciasto na pewno się uda.

Składniki

  • Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki
  • pół kostki margaryny
  • 5 jaj
  • Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • pół kostki masła
  • ewentualnie spirytus do smaku
  • truskawki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Zagotować szklankę wody z połową kostki margaryny, wsypać mąkę i cały czas mieszać do powstania gładkiego ciasta. Wystudzić i w powstałe ciasto wetrzeć jajka (dodawać pojedynczo).

  • Ciasto podzielić na dwie części, rozsmarować na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i upiec 2 placki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 35-40 minut. Należy pamiętać, aby piekarnik dobrze nagrzać przed pieczeniem, inaczej ciasto nie wyrośnie.

  • Żółtka utrzeć z cukrem, dodać 1 szklankę mleka, obie mąki i cukier waniliowy, dobrze wymieszać. Resztę mleka zagotować i wlać masę budyniową, cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu, aż zgęstnieje.

  • Masło utrzeć przy pomocy miksera lub w makutrze i nie przerywając ucierania dodawać małymi porcjami wystudzony budyń. Na koniec do utartej masy wlać spirytus do smaku.

  • Upieczone ciasta przełożyć kremem. Na kremie poukładać truskawki (ilość według uznania). Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.